UN AN DE LA PRIMUL ESPRESSO BĂUT ÎN
SPAȚIU, CU ISSPRESSO
ISSpresso, produs de Argotec și Lavazza, este primul
espressor cu capsule folosit în spațiu
București, 4 mai 2016 – Cu un an în urmă,
mai exact pe 3 mai 2015, la ora 12:44 GMT, astronauţii de pe Staţia Spaţială
Internaţională (SSI) au savurat primul espresso băut vreodată în spaţiu. Totul
datorită ISSpresso, primul espressor cu capsule creat special pentru a fi
folosit în afara atmosferei terestre. Produs de Argotec şi Lavazza, ISSpresso
le dă astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională posibilitatea de a bea
un espresso Lavazza oricând doresc.
ISSpresso a fost instalat pe Staţia Spaţială Internaţională de către Samantha
Cristoforetti, astronauta italiană ce reprezenta Agenţia Spaţială Europeană,
căpitan în aviaţia italiană şi membră a Futura, a doua misiune de lungă durată
trimisă pe SSI de către Agenţia Spaţială Italiană. Astfel, cu un an în urmă,
Samantha Cristoforetti nu a devenit doar prima italiancă din spaţiu, ci şi
primul astronaut din istorie care a băut un espresso autentic italian în timp
ce orbita Pământul.
ISSpresso este primul espressor pe bază de capsule capabil să funcţioneze
chiar şi în condiţiile extreme din spaţiu, el datorându-şi, de altfel,
denumirea chiar Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS – International Space
Station), unde a fost instalat. ISSpresso a fost creat de Lavazza şi Argotec, compania
de inginerie italiană specializată în proiectarea sistemelor aerospaţiale şi
lider european în prepararea de mâncăruri sănătoase şi hrănitoare pentru
consumul din spaţiu. Parteneriatul dintre Argotec şi Lavazza subliniază cum
colaborarea a două dintre cele mai importante companii italieneşti poate conduce
la inovaţii cu o semnificaţie internaţională extraordinară.
Espressorul ISSpresso, ce foloseşte aceleaşi capsule de cafea Lavazza
precum cele folosite pe Pământ, a fost gândit şi construit pentru a oferi un
espresso autentic italian din toate punctele de vedere, păstrând aroma, corpul,
savoarea şi temperatura cafelei intacte. Astfel, băutura este produsă în
condiţii de microgravitaţie, respectând toate caracteristicile unui espresso
italian adevărat. Sistemul de prepare a cafelei în spaţiu le permite astronauţilor
să îşi pregătească şi un caffè lungo sau alte băuturi calde, făcând posibilă,
de asemenea, rehidratarea mâncării. Toate activităţile menite să susţină acest experiment
au fost supravegheate de centrul de control Argotec. Unele dintre soluţiile
descoperite au condus la obţinerea unor patente internaţionale, ce vor fi utile
atât pentru viitoare misiuni în spaţiu, dar şi pentru a fi utilizate în
diferite moduri pe Pământ.
Fiecare detaliu al ISSpresso a fost studiat în amănunt pentru a putea
răspunde unei adevărate provocări ştiinţifice şi inginereşti, cum ar fi
problema administrării lichidelor în spaţiu în condiţii de presiune şi
temperatură înaltă, ce a presupus studierea principiilor fizicii şi dinamicii
fluidelor. Astfel, spre exemplu, tubul de plastic prin care un espressor obişnuit
este alimentat cu apă a fost înlocuit în cazul ISSpresso cu un tub special de oţel
ce poate rezista la presiuni de peste 400 bari. ISSpresso este, de altfel, atât
de complex încât cântăreşte aproximativ 25 de kilograme, toate componentele
sale esenţiale fiind duplicate pentru un plus de siguranţă în orice situaţie.